Bloementuin Den Dolder opent Dorpstuinderij tijdens Open Monumentendag 10 september

Je bekijkt nu Bloementuin Den Dolder opent Dorpstuinderij tijdens Open Monumentendag 10 september

In het weekend van 9 en 10 september 2023 is het Open Monumentendag en openen wij officieel de Dorpstuinderij van Bloementuin Den Dolder. Verschillende andere monumenten op het terrein van de Willem Arntszhoeve in Den Dolder zijn ook vrij te bezichtigen. Kom tussen 11.00 en 16.00 uur onze prachtige tuinen en kassen bekijken, je bent van harte welkom.

Feestelijke opening van de Dorpstuinderij

We grijpen Open Monumentendag aan voor een feestelijke opening van onze Dorpstuinderij. Want de Bloementuin Den Dolder is niet alleen een plek waar vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt actief zijn. De Dorpstuinderij is er ook voor Den Dolder: een ontmoetingsplek rondom duurzame lokale tuinbouw, gezonde en lokale voeding, natuur, milieu en klimaat midden in én met het dorp. Zondag 10 september is de theetuin van de Dorpstuinderij geopend, je kunt er terecht voor een kop koffie of thee met iets lekker. Onze werkbegeleiders en vrijwilligers zijn aanwezig om je welkom te heten en je alles te vertellen over de mogelijkheden van de Dorpstuinderij.

Op het programma:

  • door de tuin struinen
  • zelf een boeket plukken
  • verse groente oogsten
  • in de theetuin vertoeven
  • kruidenthee uit eigen tuin
  • kaarten maken met droogbloemen
  • feestslingers voor vogels knutselen
  • spelen in de zandbak voor de kleintjes

Levend cultureel erfgoed

Het thema van Open Monumentendag 2023 is ‘levend erfgoed’. Twintig jaar geleden trad het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in werking, reden om deze monumentendag aan dat thema te koppelen. Levend erfgoed verwijst naar alle culturele gebruiken, tradities en ambachten die mensen hebben en doorgeven. Dit erfgoed is dus voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd. Tijdens Open Monumentendag zijn al deze ambachten, tradities en gebruiken zichtbaar: een molenaar in een monumentale molen, maar ook onze eigen groene vingers in de monumentale Bloementuin.

Meer dan 60 jaar Bloementuin op de WA Hoeve

De Bloementuin op het terrein van de Willem Arntszhoeve bestaat al sinds 1956. Vanaf dat begin zijn de kassen al niet alleen bedoeld om bloemen en planten te kweken. Altijd al stond het zorgen voor werkplekken voor cliënten en de wens om zelfvoorzienend te zijn voorop. Sinds die tijd is er veel veranderd, maar die oorspronkelijke functie is altijd gebleven. Tegenwoordig werken deelnemers hier om structuur en werkritme te krijgen, waardevolle werkervaring op te doen en mensen te ontmoeten. Er zijn het hele jaar klussen en activiteiten in de moestuin, de kassen en het dierenverblijf. Ook helpen deelnemers bij de verkoop van bloemen en planten.

Werken op de Bloementuin – historische foto

In de omgeving

De rest van de Willem Arntz Hoeve is ook de moeite waard om te verkennen. Je kunt het het terrein van de WA Hoeve – al of niet tijden de Open Monumentendagen – ontdekken met behulp van deze gratis wandel- en kunstroute. Her en der op de hoeve kom je heel wat bijzondere dingen tegen. Was het je al eens opgevallen dat er een paarse koe staat op het Boerhaave gebouw? Volg de kunstroute en je weet waarom die er is.

Open Monumentendag

Wanneer: zaterdag 9 september (WA Hoeve) en zondag 10 september (Bloementuin) tussen 11.00 en 16.00 uur
Waar: Bloementuin Den Dolder, Distelvlinder 6, 3734 AA Den Dolder.
Meer informatie: Open Monumentendag en Toeven op de Hoeve.

Meer over de Bloementuin Den Dolder

Mede mogelijk gemaakt door:

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling:
Europa investeert in zijn platteland.