Verschillende organisaties en initiatieven zorgen samen voor De Bloementuin. Elke partner draagt bij aan het doel: Een inspirerende ontmoetingsplek rondom duurzame tuinbouw, voeding en klimaat zijn waar alle ruimte is om zinvol te werken.

Samenwerking

We bieden graag ruimte aan initiatieven rondom natuur, milieu en klimaat. Ben je op zoek naar een inspirerende groene plek voor een (eenmalig) evenement, een plek om regelmatig workshops te geven of een andere activiteit te organiseren? Neem dan contact met ons op en we nemen de mogelijkheden door.

Partners van de Bloementuin

Hieronder vind je een overzicht van alle huidige partners met activiteiten op de Bloementuin.

Stichting Naburen

Op maandagen is de organisatie Naburen te vinden met een team in de Bloementuin. Naburen biedt activiteiten voor mensen met dementie en vrijwilligers die meehelpen. Zij trekken gedurende de dag met elkaar op, zonder daarbij op dementie te focussen. Met elkaar ondernemen ze activiteiten die van waarde zijn voor de omgeving. Zij doen dat op verschillende plekken in Zeist, Den Dolder en omstreken. Het doel is om samen een gezellige dag te beleven en via allerlei activiteiten een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Hiermee bieden Naburen en WIJ 3.0 samen waardevolle werkervaring en activiteiten voor mensen die ritme en structuur nodig hebben. ’s Ochtends is Naburen actief in de tuin en in de verwarmde kassen (zeker als het koud is). Daar doen deelnemers allerlei tuinklussen, natuurlijk goed afgestemd op ieders voorkeuren en mogelijkheden. Na een gezamenlijke lunch maken ze ’s middag een wandeling in de mooie omgeving van de WA Hoeve.

Meer over Stichting Naburen

Altrecht / WA Hoeve

De Bloementuin is gelegen op de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder, eigendom van Altrecht. De WA Hoeve is een uniek gebied waar al meer dan 100 jaar psychiatrische zorg wordt gegeven. Het creëren van werkplekken en de filosofie van zelfvoorzienend zijn speelden altijd al een belangrijke rol. De zelfvoorzienende boerderij breidde uit met meer woonvoorzieningen en werkplaatsen voor de psychiatrische patiënten. De Bloementuin startte in 1956 met koude en warme kassen voor bloemen‐ en plantenteelt.

Sinds die tijd is er veel veranderd in de psychiatrische zorg, maar de functie van de Bloementuin bleef overeind. Er werken nu nog steeds patiënten die op het WA terrein wonen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De komende jaren verdwijnt de psychiatrische zorg van de WA hoeve en krijgt het terrein een woon‐ en werkbestemming. De Bloementuin ligt strategisch en zichtbaar in de ‘zorgkern’ die ook ontwikkeld gaat worden. Dat biedt kansen om de focus van de Bloementuin te verleggen naar het dorp en tegelijk de functie van sociale werkplek te behouden. We sluiten hierbij aan op de groeiende vraag naar duurzame en circulaire (stads)tuinbouw en korte voedselketens.

Meer over Altrecht en het terrein van de WA Hoeve.